Ontwerpproces

Het inleven in de opdracht door de architect gaat in het begin vaak over emotionele, sociale en praktische eisen. Praktische eisen zoals gebruik, omgeving, schaal, constructie en kosten. Daarna gebeurt er een tijdje niets of in elk geval niet iets waarneembaars. Op een niet gepland moment komt dan een droombeeld op dat genoteerd wil worden. Een beeld waarover de ontwerper nogal enthousiast kan worden en waarvan niet gemakkelijk afstand is te nemen. Vervolgens kost het soms jaren om dat beeld te realiseren.

Leidt dit proces tot architectuur? Niet per se.

De vraag is dan : Wat is architectuur, wat is bouwkunst?
Je zou kunnen antwoorden met een wedervraag : Hoe beleef je architectuur?
Waarom wordt bijvoorbeeld een gotische kathedraal zo algemeen gewaardeerd? Omdat zowel de religieuze, de gelovige, de architect, de schilder, de constructeur, de beeldhouwer, de schrijver, de leek, de geschiedkundige, de bouwer, de kunsthistoricus, de glazenier, de musicus en nog zoveel anderen een deel van het bouwwerk meebeleven. Ieder resoneert naar zijn aard of via zijn eigen vakgebied mee op een deel van het magistrale totaalontwerp.
Als de toonhoogte A 440 Hz wordt gespeeld in de buurt van een viool maar wel op een ander instrument dan zal de A-snaar van de viool vrij gaan meeklinken. Op een vergelijkbare manier zullen wij geactiveerd worden door ideeŰn die ook de onze zijn of door kunst die ook in ons leeft of door gevoelens die ook wij beleven.
Zo worden wij voortdurend gewekt en tot leven gebracht door de resonantie die dagelijkse signalen van allerlei aard bij ons oproepen.

Met het begrip architectuur zou je dan kunnen bedoelen een kunstzinnige uiting die ook bij verschillende anderen een resonantie wekt.

Over architectuur zijn boeken vol geschreven.
Gelukkig blijken wij niet in staat om het begrip architectuur helemaal in woorden te vatten, anders zouden architecten overbodig zijn.
X